SI ME VEPRU PËR TË FORMATUAR WINDOWS 10

Me kalimin e kohës, Windows 10 është bërë një sistem operativ aq i fortë sa nuk kërkon formatim edhe kur marrim një virus ose kur ndonjë komponent harduer papritmas ndalon së punuari.


Wimdows 10 tashmë ka një kopje të të gjitha skedarëve të instalimit (të fshehura mirë në ndarjet e boot) dhe për këtë arsye mund të rivendosni përmbajtjen e diskut për të bërë një instalim të ri plotësisht të pastër nga çdo aplikacion, konfigurim, ose virus që mund të jetë i pranishëm.

Në fakt, një PC Windows sot nuk është më i formatuar. Është e saktë të thuhet se rivendoset, riinstalon vetë, rivendoset vetë, por gjithçka është automatike dhe nuk ka nevojë të merrni diskun e instalimit ose të krijoni një USB.


Në këtë artikull do t’ju tregoj se si të formatoni Windows 10 duke përdorur mjetet e siguruara nga sistemi operativ që keni.

Ekzistojnë disa metoda për të formatuar Windows 10, varet nga zgjidhja jonë. Ajo më të rehatshme për të ekzekutuar (bazuar edhe në gjendjen që ndodhet sistemi)

Nëse Windows 10 lejon hyrjen në desktop, ne mund të përdorim menunë Setting për të formatuar sistemin dhe të zgjedhim nëse duhet të ruajmë skedarët personalë. Nëse Windows 10 bllokohet ose rifillon pafundësisht gjatë fillimit, ne mund të përpiqemi të formatojmë nga Windows Recovery Environment.


Si të formatoni Windows 10


Për të formatuar Windows 10, hapim menunë Start në pjesën e poshtme të majtë, kërko për aplikacionin Settings, zgjedh menunë Update and Security dhe në fund klikojmë te menyja Recovery.


Klikoni në Get started , zgjidhni nëse dëshironi ose jo t’i mbani skedarët tuaj personal duke zgjedhur Keep my files (Mbani skedarët e mi) ose zgjidhni Remove all (Hiq të gjitha), pastaj konfirmoni fillimin e operacionit.

Nëse vendosim të heqim gjithçka, ne mund të formatojmë fizikisht hard diskun ose SSD në të cilin sistemi është i pranishëm duke aktivizuar Remove files and clean the drive.


Pas disa orësh (kjo varet nga ç’farë kemi zgjedhur), ne do të kemi Windows 10 të formatuar si të ri, pa asnjë gjurmë të instalimit të mëparshëm (përveç në rastin në të cilin kemi zgjedhur të mbajmë skedarë personalë me opsionin Mbajeni skedarët e mi).

Si të formatoni Windows 10 nga Recovery Environment

Nëse Windows 10 bllokohet nga fillimi ose shkon në rifillimin të vazhdueshëm, ne mund të formatojmë sistemin nga Recovery Environment i ndërtuar në sistem. Ai do të shfaqet pas 4 rindezjeve të detyruara të Windows ose (nga ekrani i hyrjes) duke shtypur WIN + L dhe duke mbajtur shtypur SHIFT ndërsa zgjidhni butonin Stop> Restart

Si te formatojme windows 10

Në ekranin që shfaqet, klikoni në Troubleshoot dhe Reset Pc.

Procedura është plotësisht e ngjashme me atë që shihet nga menyja Settings që kam shkruar sipër : ne mund të zgjedhim nëse t’i mbajmë skedarët personal (Mbaj skedarët e mi) ose bëjmë një format të plotë (Hiq të gjitha), në mënyrë që të kthehet disku i brendshëm në gjendjen e tij origjinale.

Share

You may also like...

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *